Nieuwjaarsspeech voor N-VA Brussel in De Gulden Boot op de Grote Markt

Door Cieltje Van Achter op 31 januari 2016, over deze onderwerpen: Cultuur, Gelijke kansen, Jeugd, Mobiliteit, Sport, Territoriale Ontwikkeling, Werk

Beste Vlaamse vrienden,

2016 is stevig ingezet en belooft een stevig jaar te worden.

Want wat 2015 heeft aangetoond voor Brussel, dan is het wel het volgende:

“There is something rotten in the state of Brussels” – het was Shakespeare die deze bekende zin neerschreef, maar dan over Denemarken. Shakespeare zei dat Denemarken verdorven is. Dat de regering de problemen maar al te goed kende, maar dat ze er toch niets aan deed.
Is dat niet wat we hier in Brussel meemaken? Wat we het voorbije jaar helaas meermaals hebben kunnen vaststellen?

In Brussel kent men vaak het probleem, maar men doet er niets aan.  Johan Van den Driessche sprak op het veiligheidsdebat vorig jaar nog over het Brusselse DNA – Doelbewust Niets Aandoen.  In Molenbeek weten ze niet wie in hun gemeente woont. Ze kennen zelfs niet alle huizen in de gemeente. De Molenbeekse socialisten met Moureaux aan kop hebben doelbewust hier niets aan gedaan. Helaas is gebleken dat Molenbeek een uitvalbasis voor terroristen is en staat de link met Brussel voor de vreselijke aanslagen in Parijs vast.

Wat zijn we nog te weten gekomen het voorbije jaar? Dat de Brusselse regering geen zier geeft om 60.000 werklozen. Er zijn in Brussel 60.000 werklozen waar Actiris het voorbije jaar niet heeft naar omgekeken. Er zijn 60.000 werklozen die Actiris niet helpt bij hun zoektocht naar werk. Is het vinden van werk niet de beste garantie om uit de armoede te geraken? De minister van werk kent het probleem. Hij heeft mij zelf de cijfers gegeven. En toch doet hij er niets aan.

En sinds een tijdje weten we ook dat de tunnels rot zijn – er zit betonrot in. De brokstukken vallen naar beneden. Iedereen kent het probleem. Het volstaat dat je eens met de wagen door de tunnelcatacomben hebt gereden. Je ziet gewoon dat het water insijpelt en dat de tunnels niet werden onderhouden. Alle politieke partijen in Brussel kenden het probleem en hebben er niets aan gedaan. En vandaag is de toestand dramatisch. De toestand was eigenlijk al in 2010 dramatisch toen de laatst grondige inspecties werden gedaan.

Als 2015 ons één ding heeft geleerd, dan is het duidelijk “There is something rotten in the state of Brussels”.

Helaas weet ondertussen de hele wereld dit. Je hoeft maar de internationale kranten te lezen. Het imago van onze hoofdstad heeft een harde duw gekregen.

Maar gelukkig heerst het PS-model niet meer op federaal niveau. Minister Jambon pakt de problemen in de Brusselse kanaalzone aan. Met zijn kanaalplan wil hij in de probleemgemeenten van Brussel dat er respect voor de wet komt, wil hij beter controleren wie er woont, Syriëstrijders op de voet volgen en de illegale economie die terrorisme financiert aanpakken. Wat een geluk voor Brussel dat een N-VA minister het probleemdossier van de radicaliserende jongeren aanpakt.

In Brussel hebben we helaas wel nog de PS aan de macht, met steun van de Vlaamse traditionele partijen.  Maar gelukkig is de N-VA er om als enige echte oppositiepartij in het Brussels parlement de luis in de pels te zijn. Wij benoemen de problemen als enigen, en leggen de regering het vuur aan de schenen. Wij dulden niet dat alles in de achterkamers wordt beslist. Best lastig voor Vervoort, Vanhengel en Smet.

En terwijl onze Minister President Bourgeois in Vlaanderen alle documenten van zijn regering wil publiek maken, op een website zal zetten, moeten wij met Vervoort en met de parlementsvoorzitter Picqué telkens weer een gevecht aangaan om nog maar een klein beetje transparantie te verkrijgen. Vorige vrijdag hebben we op dat vlak twee overwinningen behaald. We hebben Picqué zover gekregen dat hij de documenten over het tunneldossier aan alle parlementsleden zal overmaken. Ik zal er voor zorgen dat al deze documenten op een website komen zodat iedereen ze kan lezen. De details horen jullie spoedig. Mede dankzij mijn verzoek komt er ook een bijzondere tunnelcommissie om de verantwoordelijkheden in het tunneldossier bloot te leggen. Wij hadden meteen een onderzoekscommissie gewild die nog meer bevoegdheden heeft. Dit kon nog niet onmiddellijk maar werd wel beloofd. Ook een primeur. Er werd nog nooit een onderzoekscommissie opgericht in Brussel. Je weet wel, ze houden hier graag de potjes gedekt. 

Wij blijven verder hard werken in het parlement. Hoe meer de Brusselse excellenties ontploffen en zenuwachtig worden, hoe meer wij weten dat we in de juiste rottende potjes aan het roeren zijn. Het is tijd voor verandering in Brussel. Het is tijd dat we niet alleen de problemen kennen, maar ze ook aanpakken. Het is tijd voor denken, durven, maar vooral doen!

Bijzondere dank aan heel het team, voor jullie onverwoestbare inzet en ik hoop dat we net zoals vorig jaar kunnen zorgen voor goede campagnes en erin zullen slagen om mensen te overtuigen om te kiezen voor de kracht van verandering en vooruitgang!

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is