Rosetta: goede film, maar slecht beleid

Door Cieltje Van Achter op 20 juli 2017, over deze onderwerpen: Werk

“Het roemloze Rosetta-plan van voormalig federaal minister van Arbeid Laurette Onkelinx (PS) moet definitief naar de politieke geschiedenis verwezen worden” oordeelt Cieltje Van Achter, Brussels parlementslid voor de N-VA, op basis van een bericht vandaag in De Standaard. “De slechte cijfers over het aandeel aanwervingen van jongeren in Brusselse bedrijven wijst erop dat het de hoogste tijd is om de absurde 'verplichting' voor bedrijven om jongeren aan te werven af te schaffen. De focus moet eerder liggen op de verlaging van de loonkost en op een actieve begeleiding van jongeren naar werk.”

Het Rosetta-plan voorziet dat elk bedrijf minstens drie procent jongeren moet tewerkstellen. Ondanks de hoge jeugdwerkloosheid in Brussel, slagen Brusselse bedrijven hier steeds minder in.

“Verplichte tewerkstelling hoort thuis in de geschiedenis van totalitaire regimes, maar niet op de Brusselse, Waalse of Vlaamse arbeidsmarkt”, zo zegt Van Achter, “Verlaging van de loonlasten en actievere begeleiding van jongeren naar werk, zijn betere recepten. Goed nieuws is dat er op federaal vlak zo een alternatief klaarstaat dat wel zal werken, want de federale regering heeft aangekondigd om via starter-jobs de loonkost van jonge laaggeschoolde werknemers (- 21 jaar) fors te verlagen om zo hun kansen op werk drastisch te verhogen. Ook roep ik de Brusselse minister van werk op om meer energie te steken in werkelijke actieve begeleiding van jongeren naar werk, met oog voor hun competenties en noden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is