Rekenhof alweer vernietigend voor Brusselse begroting

Door Cieltje Van Achter op 28 oktober 2022, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel
Cieltje Van Achter

Zoals elk jaar analyseert het Rekenhof de financiële huishouding van het Brusselse gewest. In dat ‘Brusselboek’ is het Rekenhof ronduit vernietigend over de Brusselse rekeningen. “Het resultaat van 23 jaar Open Vld-begrotingsbeleid”, zegt Brussels fractievoorzitster Cieltje Van Achter. “De verliezen stapelen zich op en bevoegd minister Gatz doet er niets aan.”

In principe moet het Rekenhof de Brusselse rekeningen goed- of afkeuren. Maar net zoals vorig jaar onthoudt het Rekenhof zich in zijn oordeel. “De boekhouding is een zodanig grote puinhoop dat het onmogelijk is om er een behoorlijke controle op uit te oefenen”, aldus Cieltje Van Achter.

Elk jaar exact dezelfde problemen

Van Achter verwijt minister Gatz een gebrek aan ernst. “Vorig jaar eiste ik naar aanleiding van twee opeenvolgende desastreuze rapporten van het Rekenhof nog het ontslag van de minister. Een jaar later wijst het Rekenhof opnieuw op miljoenen aan verkeerde boekingen, bedrijfswagens die zonder enige juridische basis worden toegekend aan personeel, frauderisico’s, en ga zo maar verder. Jaar na jaar komen exact diezelfde problemen terug. Ieder jaar opnieuw belooft minister Gatz hier iets aan te doen. En opnieuw blijkt dat we een jaar verder zijn zonder enige verbetering.”

Exploderende schuldenberg

Ook over de oplopende schuld maakt Van Achter zich zorgen. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft structureel, al vier jaar op rij, 25 procent meer uit dan dat er binnen komt. Dat heeft de schuldenberg doen exploderen. Met de stijgende rentes en een mogelijke ratingverlaging in het verschiet, dreigt Brussel zich in een negatieve spiraal van schulden te storten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is