Reeds in  december van vorig jaar bestempelde de N-VA deze begroting als een ontgoocheling. Geen globale visie, weinig of geen nieuwe ideeën en grote initiatieven, weinig of geen nieuwe keuzes, weinig of geen nieuwe paden. De begrotingswijzing 2015 heeft daaraan niets veranderd.

De N-VA vindt het bovendien ongehoord dat er nog steeds geen klaarheid is omtrent de verschillende fondsen, zeg maar spaarpotten, die de VGC kent. N-VA fractievoorzitter Johan Van den Driessche: “Die fondsen lijken wel een zwarte doos die nogal eens zoek is. Als we witte kassa’s verwachten van de horeca dan mag diezelfde transparantie er ook zijn voor de begroting van de VGC.”

Vanuit de  Brusselse oppositie maar ook vanuit de meerderheid wordt Vlaanderen verweten dat de dotaties voor de VGC afnemen in vergelijking met 2013 (4 miljoen euro). Maar diezelfde partijen gaan voorbij aan het feit dat door het Vlinderakkoord en de 6de staatshervorming de federale dotatie voor de VGC stijgt met bijna 9 miljoen euro. Bij verschil heeft de VGC daardoor liefst 3,2% meer middelen. Johan Van den Driessche :"De Vlaamse regering verwijten dat zij haar tering naar de nering zet omdat de last van die federale akkoorden voor het grootste gedeelte op haar wordt afgewenteld, daar waar de VGC uiteindelijk door die akkoorden meer middelen krijgt, is intellectueel oneerlijk.

Wat betreft het onderwijs juicht de N-VA de toename van de capaciteit toe, maar vindt het onbegrijpelijk dat er niet meer middelen worden vrijgemaakt voor taalbeleid en het taalverwervingsproces. De Vlaamse onderwijsinspectie heeft nochtans duidelijk aan de alarmbel getrokken over de kwaliteit van het onderwijs in Brussel. Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene: “Collegevoorzitter  Vanhengel blijft maar bloemetjes planten, maar hij vindt het niet nodig om ze voldoende water te geven.” De VGC schiet ook tekort inzake de Nederlandstalige infrastructuur en ondersteuning op het vlak van welzijn en gezondheid. De VGC mag welzijn niet overlaten aan tweetalige instellingen want het is inmiddels duidelijk dat dit soort verbrusseling van de welzijnsinstellingen eigenlijk de  verwallonisering betekent.

Tenslotte verandert er weinig of niets aan het cultuur- en jeugdbeleid. N-VA parlementslid Cieltje Van Achter: “Collegelid Smet zet gewoon het beleid van de vorige regering voort zonder enige verandering. Over belangrijke aspecten van het cultuurbeleid zwijgt hij zelfs helemaal. Deze begroting is voor het Brussels jeugd- en cultuurbeleid een begroting van gemiste kansen waarbij innovatief een synoniem is voor verouderd.”

Onderwerpen