“Het enige liberale accent in de Brusselse begroting: de Brusselaar betaalt zich blauw”

Door Cieltje Van Achter op 17 november 2023
Brussel

“We vieren een zilveren jubileum in Brussel: al 25 jaar is een liberaal verantwoordelijk voor de Brusselse begroting. Het palmares is ronduit bedroevend”, klaagt Brussels fractievoorzitter Cieltje Van Achter aan. 

Cieltje wijst hierbij vooral naar de huidige minister van Begroting Sven Gatz (Open Vld). “Eigenlijk is het grootste deel van de schuldenberg er onder zijn beleid gekomen. Op vijf jaar tijd liet hij de schuld met 8,3 miljard euro aandikken. En het ergste van allemaal: hij trekt zich dat allemaal niet aan. Jaar na jaar liet hij de schuld ontsporen. Van zijn beloofde evenwicht in 2024 komt helemaal niets in huis.”

Brandhout

Van Achter klaagt ook aan dat het parlement buitenspel gezet wordt. “De rekeningen worden elk jaar laattijdig aan het parlement overgemaakt. Alleen het Rekenhof krijgt deze op tijd, en die zijn daar dan telkens ronduit vernietigend over. Het Rekenhof maakt ook brandhout van de door Gatz voorgestelde begroting van 2024. Het Rekenhof spreekt van ‘fictieve ontvangsten’ en ‘gebrek aan transparantie’ en wijst er ook op dat Gatz de parlementaire controle afbouwt. Dat zijn geen lichte beschuldigingen.” 

Ongezien misprijzen

Er komt ook geen begrotingsaanpassing dit jaar, een primeur sinds 1995. “Elk jaar stemt het parlement een aanpassing van de begroting van het lopende jaar. Maar Gatz weigert dit voor 2023, waardoor er geen enkel zicht is op de lopende begroting van 2023. Nochtans zijn er grote verschuivingen waar te nemen voor die begroting: de ontvangsten zijn lager dan geschat, uitgaven en investeringen worden geschrapt. Maar dit houdt Gatz verborgen voor het parlement. Zo’n misprijzen voor een van de basistaken van een parlement, namelijk de goedkeuring van de begroting, is ongezien.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is