Cieltje Van Achter reageert scherp op het nieuwe Brusselboek van het Rekenhof. “Voor het zoveelste jaar op rij wijst het Rekenhof in zijn Brusselboeken op het desastreuze beheer van de Brusselse rekeningen. In principe moet het Rekenhof die rekeningen goed- of afkeuren. Maar net zoals vorig jaar onthoudt het Rekenhof zich in zijn oordeel. De boekhouding is een zodanig grote puinhoop dat het onmogelijk is om er een behoorlijke controle op uit te oefenen.”

Van Achter verwijt minister Gatz een gebrek aan ernst. “Vorig jaar eiste ik naar aanleiding van twee opeenvolgende desastreuze rapporten van het Rekenhof nog het ontslag van de minister. Een jaar later wijst het Rekenhof opnieuw op miljoenen aan verkeerde boekingen, bedrijfswagens die zonder enige juridische basis worden toegekend aan personeel, frauderisico’s, en ga zo maar verder. Jaar na jaar komen exact diezelfde problemen terug. Ieder jaar opnieuw belooft minister Gatz hier iets aan te doen. En opnieuw blijkt dat we een jaar verder zijn zonder enige verbetering.”

Ook over de oplopende schuld maakt Van Achter zich zorgen. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft structureel, al vier jaar op rij, 25% meer uit dan dat er binnen komt. Dat heeft de schuldenberg doen exploderen. Met de stijgende rentes en een mogelijke ratingverlaging in het verschiet, dreigt Brussel zich in een negatieve spiraal van schulden te storten.”