‘Brusselboek’ van Rekenhof is voor zoveelste keer ongenadig voor begrotingsminister Gatz

Door Cieltje Van Achter op 28 oktober 2022

Vrijdag publiceerde het Rekenhof haar 27e Brusselboek over de rekeningen van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Net zoals de voorgaande jaren is het Rekenhof vernietigend. Cieltje Van Achter, N-VA fractieleider in het Brussels Hoofdstedelijk Parlement schrijft de slechte rapporten toe aan de open vld ministers die de voorbije 23 jaar de portefeuille begroting in handen hadden. “De volgende regering krijgt de zware taak om orde op zaken te stellen, want het is nu wel duidelijk dat de huidige minister Sven Gatz hier niet in slaagt.”

 

Cieltje Van Achter reageert scherp op het nieuwe Brusselboek van het Rekenhof. “Voor het zoveelste jaar op rij wijst het Rekenhof in zijn Brusselboeken op het desastreuze beheer van de Brusselse rekeningen. In principe moet het Rekenhof die rekeningen goed- of afkeuren. Maar net zoals vorig jaar onthoudt het Rekenhof zich in zijn oordeel. De boekhouding is een zodanig grote puinhoop dat het onmogelijk is om er een behoorlijke controle op uit te oefenen.”

 

Van Achter verwijt minister Gatz een gebrek aan ernst. “Vorig jaar eiste ik naar aanleiding van twee opeenvolgende desastreuze rapporten van het Rekenhof nog het ontslag van de minister. Een jaar later wijst het Rekenhof opnieuw op miljoenen aan verkeerde boekingen, bedrijfswagens die zonder enige juridische basis worden toegekend aan personeel, frauderisico’s, en ga zo maar verder. Jaar na jaar komen exact diezelfde problemen terug. Ieder jaar opnieuw belooft minister Gatz hier iets aan te doen. En opnieuw blijkt dat we een jaar verder zijn zonder enige verbetering.”

 

Ook over de oplopende schuld maakt Van Achter zich zorgen. "Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest geeft structureel, al vier jaar op rij, 25% meer uit dan dat er binnen komt. Dat heeft de schuldenberg doen exploderen. Met de stijgende rentes en een mogelijke ratingverlaging in het verschiet, dreigt Brussel zich in een negatieve spiraal van schulden te storten.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is