N-VA eist transparantie over Neo

Door Cieltje Van Achter op 13 december 2017, over deze onderwerpen: Territoriale Ontwikkeling, Transparant bestuur

Wij eisen een doorlichting van NEO, het PS-vehikel dat instaat voor ontwikkeling van de Heizelvlakte”, aldus Cieltje Van Achter, Brussels parlementslid voor de N-VA, “Het is ongehoord dat minister-president Vervoort de kritieken van het Rekenhof op het wanbeheer binnen NEO minimaliseerde tijdens het actuadebat in het Brussels parlement.” Op een moment dat het parlement al maanden werkt aan een beter en een transparanter bestuur, verwacht je niet dat de PS minister-president de problemen bij NEO zo zou minimaliseren. “Als oppositie weten wij niet waaraan NEO ons belastinggeld besteed en het lijkt er niet op dat de minister-president hierover duidelijkheid wenst te verschaffen.” klaagt Van Achter aan.

Het gewest heeft 165 miljoen EUR gepompt in NEO om onder andere het grootste shoppingscentrum van de Benelux, een congrescentrum en hotel te bouwen op de Heizelvlakte. Deze zomer vroeg ik nog aan minister-president Vervoort om een overzicht te krijgen van de uitgaven van NEO. Vervoort liet weten dat hij geen relevant antwoord kon geven op mijn vraag over de uitsplitsing van de uitgaven. Hij schuilt zich achter de begrotingspraktijk van NEO die zo’n uitsplitsing niet zou toelaten. “De oppositie wordt op deze manier totaal buitenspel gezet en maakt dat wij geen enkele controle hebben op de uitgaven van NEO. Dit is uiteraard niet democratisch en totaal onaanvaardbaar. Oude politieke cultuur staat duidelijk nog steeds een beter bestuur in de weg,” stelt Van Achter vast.

Ik zal niet alleen een doorlichting vragen maar ook verder aandringen op een overzicht van de uitgaven binnen NEO. Dan kan minister-president Vervoort meteen bewijzen of hij transparantie wel degelijk serieus wenst te nemen. 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is