Cieltje Van Achter: “Brussel is virtueel failliet”

Door Cieltje Van Achter op 18 november 2019, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Infografieken

Het begrotingswerk van de Brusselse regering is het toonbeeld van een gemiste start. De regering maakt geen keuzes en stelt het belangrijke begrotingswerk uit naar de lente van komend jaar. “Nochtans kan de Brusselse regering zich deze stilstand niet veroorloven. De begroting voor 2020 is immers niet in evenwicht, ondanks de kromtaal die Open Vld-begrotingsminister Gatz errond verkoopt”, zegt N-VA-fractievoorzitter in het Brussels Parlement Cieltje Van Achter. Het Rekenhof geeft bovendien aan dat de schuldgraad van dit Gewest volledig ontspoort.

500 miljoen buiten het evenwicht

“Ik breng graag de analyse in herinnering van het Rekenhof over de begroting 2018: 22 procent tekort, terwijl de vorige regering het begrotingswerk toen eveneens als ‘in evenwicht’ had aangegeven”, voegt Van Achter er fijntjes aan toe. “Deze regering blijft de fout ingeslagen weg volgen. Voor de begroting van 2020 wordt ook 10 procent, of 500 miljoen euro, buiten de begrotingsdoelstellingen gehouden. Investeringen voor bussen en trams worden gewoon buiten het ‘evenwicht’ gehouden, terwijl het hoogst onwaarschijnlijk is dat de EU dit zal aanvaarden.”

Volledige ontsporing

Het begrip ‘beheren als een goede huisvader’ staat niet langer in het woordenboek van regeringspartij Open Vld. De schuldgraad van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest ontspoort volledig. Tegen het einde van deze legislatuur (2024) zal de schuld van het Gewest oplopen tot maar liefst 6,7 miljard euro Voor het goede begrip, het Brussels Hoofdstedelijk Gewest beschikt over een budget van 5,3 miljard euro. 

Molensteen om de hals

“Deze Brusselse regering ademt het wanbeleid van Verhofstadt I destijds: begrotingstrucs voor een evenwicht die de komende generaties als een molensteen om de hals zullen hangen. Dit is geen toekomstgericht beleid, dit is achteruitgang. Onze fractie zal deze begroting afkeuren en roept de regering op om dringend ernstig werk te verrichten in plaats van de Brusselaars blaasjes wijs te maken”, besluit Cieltje Van Achter.

Beluister Cieltje Van Achter over de Brusselse begroting in De Ochtend.

Brussel virtueel failliet: schuld verdubbelt naar 10 miljard euro tegen 2024

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is