
Wist je dat Go Play niet beschikbaar is op sommige smart-tv's? Het toont aan dat smart-tv-operatoren steeds vaker de toegang tot onze lokale verhalen, nieuws en producties bepalen. Onze eigen Vlaamse content dreigt daarbij steeds minder zichtbaar te worden, en dat is slecht nieuws voor de Vlaming. Daarnaast is er ook een economische impact. Minder zichtbaarheid betekent immers een lager bereik, minder reclame-inkomsten en uiteindelijk minder middelen voor de productie van kwaliteitsvolle Vlaamse content.
Vlaams minister van Media Cieltje Van Achter zet daarom in op een stevig regelgevend kader om de vind- en zichtbaarheid van Vlaamse content te garanderen.
Passende aandacht voor lokale verhalen
Een eigen regelgevend kader garandeert dat apps en programma’s van Vlaamse zenders zichtbaar en vindbaar blijven op multimediatoestellen zoals smart-tv’s, streamingapparaten, spraakassistenten en infotainmentsystemen in auto’s.
Concreet? Een gelaagd systeem van passende aandacht voor televisieomroepprogramma’s en radio-omroepprogramma’s. Alle Vlaamse omroep-apps moeten goed vindbaar zijn en de programma’s moeten opduiken in aanbevelingen en zoekresultaten. Ook radio krijgt een vaste plek.
Die maatregelen maken een wezenlijk verschil voor de toegang tot Vlaams nieuws en cultuur. “Het gaat om een heel eenvoudige, maar belangrijke maatregel: door ervoor te zorgen dat de apps van onze zenders beschikbaar moeten zijn op smart-tv’s, zorgen we ervoor dat Vlaamse programma’s niet ergens onderaan in een menu verdwijnen, maar direct toegankelijk zijn voor iedereen.”
Historische injectie via stimuleringsregeling
Daarnaast krijgt de Vlaamse audiovisuele sector dit jaar een nooit geziene financiële injectie. Dit jaar kan de sector rekenen op 26 miljoen euro steun, bijna vier keer zoveel als in 2024.
De stimuleringsregeling verplicht distributeurs en streamingdiensten zoals Netflix en Streamz om te investeren in Vlaamse films en reeksen. In 2025 trok de Vlaamse Regering de steunbedragen fors op, goed voor 15 miljoen euro.
Ook aanbieders van videoplatformdiensten zoals Facebook en TikTok moeten dit jaar bijdragen. Dat leverde nog eens 11 miljoen euro extra op via rechtstreekse stortingen aan het Vlaams audiovisueel fonds (VAF). Deze aanbieders van videoplatformen vechten de stimuleringsregeling aan voor het Grondwettelijk Hof.
Ruimte, slagkracht en zekerheid om te blijven groeien
“We investeren niet alleen in middelen via de stimuleringsregeling, maar ook in de zichtbaarheid en vindbaarheid van onze Vlaamse audiovisuele content. Zo geven we onze sector de ruimte, de slagkracht en de zekerheid om samen te blijven groeien in een snel veranderend medialandschap,” besluit Van Achter.