Gemeenteraad Schaarbeek bedient zichzelf met gunstige regeling verkiezingsborden

Door Cieltje Van Achter op 27 juli 2018, over deze onderwerpen: Schaarbeek

Oude politieke cultuur heerst in de Schaarbeekse gemeenteraad. “De gemeenteraad van Schaarbeek discrimineert in haar verkiezingsreglement onomwonden de partijen die vandaag niet in de gemeenteraad zetelen” stelt Cieltje Van Achter, lijsttrekker van de N-VA in Schaarbeek. “Partijen die vandaag al verkozenen hebben, mogen twee weken vroeger hun affiches ophangen en krijgen hiervoor meer aanplakruimte. Er is geen enkele geldige reden om partijen zo verschillend te behandelen. De Schaarbekenaren verdienen beter dan deze zelfbediening.

De gemeenteraad van Schaarbeek heeft een reglement goedgekeurd m.b.t. de verdelingsmethode van de verkiezingsborden. Verkiezingsaffiches zijn alleen toegelaten op de gemeenteborden en de gemeentediensten plakken de affiches. De zes partijen die momenteel in de gemeenteraad zetelen, mogen al vanaf 3 september affiches laten aanplakken. De andere partijen pas vanaf 17 september. Ook krijgen die zes partijen op de 20 locaties 2 borden voor hun affiches, terwijl de andere partijen waarschijnlijk niet eens op alle locaties een bord zullen hebben.

Deze verdeling zorgt voor een belangrijke scheeftrekking van de beschikbare ruimte en geeft partijen die vandaag geen verkozenen hebben geen evenwaardige kans om hun kandidaten aan de kiezer voor te stellen”, stelt Van Achter. “De gemeenteraad trekt zichzelf simpelweg voor en kan vroeger starten met de campagne. Dit zijn bedenkelijke en ondemocratische trucs om de verkiezingen in haar voordeel te sturen”, vindt Cieltje Van Achter. “De schrik voor de N-VA zit er bij de gevestigde partijen blijkbaar goed in als ze zich tot dit soort maatregelen moeten verlagen om de noodzakelijke verandering in Schaarbeek tegen te werken”, besluit Van Achter.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is