Het is niet nieuw. Ook tijdens de eerste coronagolf werd het volmachtensysteem toegepast. De N-VA-fractie stemde er toen mee in. De toestand in maart, nu ongeveer acht maanden geleden, was namelijk onzeker en troebel. Er was zelfs geen zekerheid of het parlement überhaupt nog kon samenkomen en haar wetgevende werk doen.

Geen nood aan volmachten

Vandaag weten we beter. Het Brussels parlement heeft zich georganiseerd en via videoconferentie kan het parlement wél samenkomen en zijn werk doen. “Kortom, er is geen nood om volmachten te verlenen aan de Brusselse regering. Het parlement werkt immers. Snelheid is evenmin een argument aangezien de regering gebruik kan maken van de bestaande spoedprocedures, zowel voor het aannemen van de noodzakelijke regelgeving als voor het aanvragen van de vereiste adviezen”, zegt N-VA-fractievoorzitter Cieltje Van Achter.

Liever geen parlementaire pottenkijkers

“Dé hoofdreden volgens ons is dan ook dat deze regering liever geen parlementaire pottenkijkers wil. Wie er met welke ingrediënten in de soep roert, blijft blijkbaar best een geheimpje bij een beperkte groep. Aangezien de volmachten een uitzondering vormen op de wetgevende bevoegdheid van het parlement, moet hier omzichtig mee worden omgesprongen. De Brusselse regering doet precies het tegenovergestelde en maakt roekeloos en onbezonnen gebruik van deze situatie om het parlement voor de tweede maal buitenspel te zetten”, besluit ze.

De N-VA-fractie zal dit dan ook niet goedkeuren en verzet zich tegen deze uitholling van de democratie.