27% meer fietsdiefstallen in Brussel, N-VA pleit voor meer fietsenstallingen

Door Cieltje Van Achter op 13 oktober 2020, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Fietsen, Wonen en werken in Brussel
Cieltje Van Achter

Fietsdiefstal is een groot probleem in Brussel. Brussel heeft sinds 2016 een actieplan tegen fietsdiefstal, maar dat heeft duidelijk niet het gewenste effect. De voorbije drie jaar steeg het aantal fietsdiefstallen met maar liefst 27 procent. N-VA-fractievoorzitter in het Brussels parlement Cieltje Van Achter ondervroeg de bevoegde minister over de acties die ze zal ondernemen.

We zien de voorbije maanden dat de Brusselaar ingevolge de coronacrisis massaal overschakelt op de fiets. Als je dan weet dat een op de drie fietsers die bestolen wordt, daarna stopt met fietsen, dan is dat dramatisch. Dit is nochtans hét moment om de Brusselaar op de fiets houden.

De oplossing: meer fietsboxen en buurtfietsenstallingen

De oplossingen om onmiddellijk het aantal diefstallen terug te dringen liggen voor de hand: zorg voor de snellere plaatsing van fietsboxen en zet extra in op buurtfietsenstallingen die een alternatief bieden voor de mensen die hun fiets op straat parkeren. “6.700 Brusselaars staan vandaag op de wachtlijst voor een plaats in een fietsbox of buurtfietsenstalling. Die forse stijging is onaanvaardbaar. Bevoegd minister Van den Brandt (Groen) en de gemeenten moeten daar meer werk van maken”, zegt Cieltje Van Achter. 

Fiets eenvoudig registreren

De minister gaf ook mee dat er reeds 15.000 fietsen geregistreerd zijn via mybike.brussels. 20 procent van de gestolen fietsen die geregistreerd werden, wordt teruggevonden. Bij niet-geregistreerde fietsen is dat maar 4 procent. “Je kan je fiets eenvoudig online registreren en ontvangt vervolgens een gepersonaliseerde sticker voor op je fiets. Ik raad elke Brusselaar aan om zijn fiets te registreren en het risico op diefstal te verkleinen”, aldus Van Achter.

Aangifte doen blijft belangrijk

Verder vroeg Van Achter bevestiging van de minister of de politie en het parket wel degelijk optreden tegen fietsdiefstallen. Er zijn twee soorten dieven van fietsen in Brussel: de occasionele dief en de georganiseerde bende. “Minister Van den Brandt liet weten dat het parket en politie betrokken zijn in de taskforce ‘fietsdiefstal’ en de strijd tegen fietsdiefstal wel degelijk opnemen. Het blijft belangrijk om aangifte te doen in geval van een fietsdiefstal. Tot slot, het huidige actieplan tegen fietsdiefstal werd recent geëvalueerd en zal in het najaar worden hernieuwd. Wij zullen dit belangrijk dossier actief blijven opvolgen.”  

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is