N-VA verwacht meer daadkracht voor de Brusselse Vlamingen

Door Cieltje Van Achter op 23 september 2015, over deze onderwerpen: Sport

In tegenstelling tot het Brussels Hoofdstedelijk parlement stond er in de Raad van de Vlaamse gemeenschapscommissie (VGC) vandaag wél de beleidsverklaring op de agenda. Een goede zaak vindt de driekoppige N-VA fractie, maar  dat neemt niet weg dat ze heel kritisch staan over een heel reeks beleidskeuzes zoals de rol van de Vlaamse gemeenschap in Brussel, onderwijs en de investeringen in de Brusselse zwembadinfrastructuur.

Ik heb vele goede zaken gehoord in de beleidsverklaring maar over de belangrijke rol van Vlaanderen in Brussel amper een woord”, betreurt fractievoorzitter Johan Van den Driessche. “Het lijkt alsof de VGC de rol van Vlaanderen en de Vlaamse gemeenschap telkens wil minimaliseren. De goede relatie van de VGC  met het Brussels Hoofdstedelijk gewest wordt duidelijk in de verf gezet maar de verklaring zwijgt in alle talen over wat het VGC-College kan ondernemen naar het Brussels gewest, om de Brusselse Vlamingen eindelijk te geven waarop ze recht hebben o.a. inzake tweetaligheid van de dienstverlening bijvoorbeeld in de Irisziekenhuizen.”

De capaciteitsproblemen van het Brussels onderwijs keren elk jaar terug. Voor Brussels N-VA parlementslid Liesbet Dhaene moet er voor elk kind dat het wil, een plaats zijn in het Nederlandstalig onderwijs. Maar naast de creatie van nieuwe plaatsen moet er meer worden geïnvesteerd in de kwaliteit. Daarnaast doet ze een oproep voor meer middelen voor welzijn en gezondheid. “Het is belangrijk dat welzijn en gezondheid prioritair zijn voor de VGC. We kunnen immers niet rekenen op de zogenaamd tweetalige Brusselse instellingen om te zorgen voor een Nederlandstalig aanbod. De verantwoordelijkheid ligt dan ook bij de VGC zelf om te zorgen dat dit niet langer een mager beestje is.”

Tenslotte trekt Cieltje Van Achter een gele kaart voor minister van Sport Pascal Smet. “Van bij het begin heb ik Minister Smet opgeroepen om te werken aan een subsidiedossier zodat Vlaams geld voor zwembaden naar Brussel kan gehaald worden. Terwijl niet alle kinderen in het Nederlandstalig onderwijs in Brussel voldoende naar het zwembad kunnen om te leren zwemmen, vernemen wij vandaag dat er geen subsidieaanvraag werd ingediend. Weer een gemiste kans.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is