Legt Raad van State juridische bom onder Docks Bruxsel?

Door Cieltje Van Achter op 8 juli 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit, Wonen en werken in Brussel
Legt Raad van State juridische bom onder Docks Bruxsel?

“De opening van Docks Bruxsel in 2016 staat op de helling”, stelt Brussels N-VA-parlementslid Cieltje Van Achter. De auditeur van de Raad van State oordeelt immers dat de verkeers- en parkeerproblematiek gestoeld is op “niet veel meer dan een paar weinig overtuigende affirmaties”. Indien de Raad van State het advies van de auditeur volgt, wordt ook de milieuvergunning vernietigd op dezelfde gronden waarop dat eerder al gebeurde met de socio-economische vergunning. “En terecht”, meent Van Achter.

Docks Bruxsel wordt gebouwd vlakbij een drukke verkeersader, onder de Van Praetbrug waar de A12 Brussel binnenkomt. Het winkelcentrum verwacht 140.000 tot 150.000 bezoekers per week en bijna 22.000 verplaatsingen met de wagen op vrijdag alleen al. “Zonder effectieve maatregelen zal dat onvermijdelijk voor bijkomende verkeersoverlast zorgen op die reeds drukke verkeersader”, zegt Van Achter. Zij vindt het dan ook onvoorstelbaar dat de sp.a in het Vlaams Parlement zo fulmineert tegen de mobiliteitsproblemen die Uplace zou veroorzaken, terwijl hun eigen Brusselse minister Pascal Smet de kop in het zand steekt voor het nakende verkeersinfarct bij Dockx Bruxsel.

Loze beloften

Ondertussen onderneemt de Brusselse regering niets om de verwachte mobiliteitsknoop te ontwarren. Erger nog: de ingrepen die nodig zijn om de bereikbaarheid met het openbaar vervoer te verhogen, lijken loze beloften. Zo hoopt het winkelcentrum bezoekers te kunnen lokken met de fiets of het openbaar vervoer door het aantal parkeerplaatsen voor auto’s te beperken, fietsenstallingen te bouwen en zelfs vervoertickets terug te betalen. Daarvoor rekent Docks dan wel op een vlot openbaar vervoer, maar dat lijkt allerminst gegarandeerd. Komt daarbij dat er een pak parkeeroverlast in de buurt kan worden verwacht, net doordat de parking veel kleiner zal zijn dan wat gangbaar is voor een shoppingcomplex.

“Dat de Brusselse regering weigert serieus aandacht te besteden aan de mobiliteitsknoop is schandalig”, besluit Van Achter. “Het lijkt alsof Brussel het prima vindt dat het gewest verder dichtslibt en de buurtbewoners te maken zullen hebben met overlast, als er maar een winkelcomplex bijkomt.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is