Assita Kanko kiest voor de N-VA

Door N-VA op 14 december 2018, over deze onderwerpen: Wonen en werken in Brussel, Verkiezingen 2019, N-VA, Verandering
Assita Kanko

De Brusselse politica Assita Kanko komt voortaan op voor de N-VA. Assita Kanko, met Burkinese wortels, kiest voor onze partij voor “haar duidelijk en eerlijk verhaal, zeker over migratie en integratie”. “In de huidige omstandigheden wil ik de politiek niet passief volgen, maar zelf weer een rol spelen en het woord nemen. De vrijheid van denken moet terug meer ruimte krijgen in de politiek. De N-VA is niet flou, daarom kies ik ervoor”, zegt Assita Kanko.

Theo is een fijne gast

Assita Kanko maakte de klik toen ze in het Europees Parlement het boek van Theo Francken inleidde: “Theo is een fijne gast en een sterke politicus. Hij durft met ideeën komen en ze verdedigen. Wat we nodig hebben is eerlijke, beheerste en haalbare migratie. Maar ook een duidelijk signaal: stap niet in een bootje, want dat is gevaarlijk, het zal niet lukken en je maakt alleen maar de mensensmokkelaars rijk. Ik heb toen veel negatieve reacties gehad van mensen uit andere partijen, maar geen enkele inhoudelijke. Dat heeft een omgekeerd effect gehad op mij.”

Een trotse Vlaming

Assita Kanko en de N-VA kennen elkaar al minstens sinds 2017, toen ze de Ebbenhouten Spoor won. Dat is de N-VA-onderscheiding voor verdienstelijke nieuwe Vlamingen. Ze voelt zich ook echt Vlaming. “Toen ik naar Brussel kwam, werd ik automatisch behandeld als Franstalige, en werd ik bijna bang gemaakt voor Vlaanderen. Maar met de jaren heb ik Vlaanderen zelf leren kennen; ik voelde mij absoluut welkom en kwam alleen maar lieve mensen tegen die mij wilden helpen. Ik voel me ontembaar, vrij en een trotse nieuwe Vlaming”, zegt Assita Kanko.

Jip en Janneke

Assita Kanko kwam in 2001 als studente journalistiek naar Nederland, nadat haar mentor, de onderzoeksjournalist Norbert Zongo, in Burkina Faso vermoord werd. Ze leerde Nederlands met Jip en Janneke. De liefde bracht haar naar Brussel, waar ze zich ontpopte tot een van de scherpste verdedigers van de Verlichtingswaarden en van de economische hervormingen die Brussel en België nodig hebben.

Leading Lady

Ze zetelde als gemeenteraadslid voor de MR in Elsene, maar legde zich de laatste maanden meer toe op het schrijven van haar derde boek ‘Leading Ladies’ en de oprichting van Polin, een forum waar vrouwen elkaar ontmoeten over de partijgrenzen heen.

Een enorme versterking

N-VA-ondervoorzitter Cieltje Van Achter is bijzonder blij dat Assita Kanko in mei op een N-VA-lijst zal staan: “Assita is een enorme versterking. Zij vertelt al jaren het verhaal van hoe belangrijk de Verlichtingswaarden zijn en hoe ze ons helpen naar echte emancipatie. We krijgen er ook iemand bij die Brussel door en door kent, en die een duidelijke visie heeft over waar onze hoofdstad naartoe moet. Ik ben vereerd dat ze haar verhaal samen met ons wil vertellen en zich bij ons aansluit.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is